Baklava Yapımının Püf Noktaları ve Ustaların Sırları

Baklava Yapımının Püf Noktaları ve Ustaların Sırları

Baklava yapımının inceliklerini öğrenmek için baklava ustalarının sırlarına kulak verin! İnce hamurun, taze malzemelerin ve kaliteli tereyağının mükemmel uyumuyla harmanlanan bu tatlı, damakları şenlendiriyor. İşte, lezzet dolu bir baklava deneyimi için gereken püf noktaları ve tarif detayları…

Baklava yapmanın incelikleri, hamurundan başlar. Kaliteli malzemeler kullanmak önemlidir; tazecik un ve yumurta ile yapılan hamur, baklavanın lezzetini artırır. Hamuru açarken incelik önemlidir, çünkü ince hamur, çıtır çıtır bir dokuya sahip olmasını sağlar. İç harç için fındık ve şekerin iyice karıştırılması ve eşit bir şekilde yayılması da önemlidir. Tereyağının kalitesi de baklavanın lezzetini etkiler. İşte bu püf noktalarına dikkat ederek nefis bir baklava yapabilirsiniz.

BAKLAVA TARİFİ

Malzemeler:

Hamur için:
- 5 su bardağı un (200 ml)
- ½ çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 su bardağı ılık süt
- ½ çay kaşığı tuz

İç harcı için:
- 500 gram kadar dövülmüş ceviz

Üzeri için:
- 300 gram (21 yemek kaşığı) tereyağı

Açma işlemi için:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı nişasta

Şerbeti için:
- 4 su bardağı toz şeker (200 ml su bardağı)
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 5 su bardağı su

Yapılışı:

1. Tatlının şerbetini hazırlamak için, bir tencereye şeker ve suyu alıp kaynatın. Şeker tamamen eriyip kaynamaya başladığında 15 dakika kaynatın. Sonra limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp soğuması için kenara alın.

2. Hamur için, süt hariç tüm malzemeleri karıştırma kabına alın. Ardından yavaş yavaş sütü ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamına göre gerektiğinde un veya süt ekleyebilirsiniz. Hamuru 15 dakika yoğurun ve kulak memesi kıvamına gelene kadar dinlendirin.

3. Hamuru 30 eşit parçaya ayırın ve bezelerin üstünü temiz bir bezle örtün.

4. Açma işlemi için un ve nişastayı karıştırın. Her bezenin üzerine nişastalı harç serpip açın.

5. Açılan yufkaları üst üste koyun ve aralarına nişasta serpip nemli bir bezle örtün.

6. Baklava yapacağınız tepsiyi yağlayın. Tepsinin tabanına 3 kat yufka serin, üzerine ceviz serpiştirin. Daha sonra bir kat yufka serin, tekrar ceviz serpin ve en üst katı oluşturacak şekilde 2 yufka serin.

7. Eritilmiş tereyağını yufkaların üstüne yayın ve 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin (yaklaşık 25 dakika).

8. Fırından çıkan baklavanın üzerine soğuyan şerbeti dökün ve şerbetini çekene kadar bekleyin (en az 3 saat).

9. Şerbetini çeken baklavaları dilimleyip servis edin. Afiyet olsun!

"Baklava Yapımının Püf Noktaları ve Ustaların Sırları" haberi, 06 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.