Zehirli bitkiden şifa kaynağına: Tirşik çorbası! Kahramanmaraşlılar ona büyük değer veriyor!

Kahramanmaraş mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan tirşik çorbası, halk arasında “Andırın Doktoru” olarak biliniyor. Zehirli bir bitki olan tirşik otu, doğru teknikle hazırlandığında şifa deposuna dönüşüyor.
Kahramanmaraş mutfağı, Anadolu’nun en köklü ve özgün lezzetlerinden bazılarını barındırıyor. Bu mutfakta yer alan tirşik çorbası ise yalnızca bir yemek değil, aynı zamanda şifa kaynağı olarak görülüyor. "Andırın doktoru" olarak bilinen bu özel çorba, pişirilme süreciyle adeta mucizevi bir dönüşüm geçiriyor.
Tirşik otu, doğada zehirli bir bitki olarak bilinse de, doğru yöntemlerle işlendiğinde sağlık açısından oldukça faydalı hale geliyor. Eğer uygun şekilde hazırlanmazsa insan sağlığı için riskli olabilen bu bitki, geleneksel usullerle pişirildiğinde mideyi rahatlatan, bağışıklık sistemini destekleyen ve sindirime iyi gelen bir çorbaya dönüşüyor. İşte Kahramanmaraş’ın asırlık şifa kaynağı tirşik çorbasının tarifi...
MALZEMELER
1 kilo tirşik otu (yılan pancarı)
1 çay bardağı nohut
1 kase Maraş tarhanası (isteğe bağlı)
1 çay bardağı dövme (buğday)
1 yemek kaşığı un
2 kase yoğurt
Tuz
Üzeri için:
Un
YAPILIŞI
Tirşik otunu güzelce yıkayıp süzeğe koyuyoruz.Çok ince olacak şekilde doğramaya başlıyoruz.Doğradıktan sonra altına süzek koyarak köfte ovalar gibi sıcak suda iyice elimizle yeniden yıkıyoruz.Doğranan tirşikleri büyük bir tencereye koyuyoruz.2 kase yoğurdumuzla ayran yapıyoruz.Tirşiğin içine katıyoruz ve iyice karıştırıyoruz.Üzerine nohut, un, tarhana ve dövmeyi de ekliyoruz.Tencereden 2 parmak eksik olacak şekilde üzerine sıcak su ekliyoruz.Aynı yoğurt mayalar gibi suyun ısısı serçe parmağınız 7 saniye dayanabilecek şekilde olacak.Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra tencere üzerine boşluk kalmayacak kadar her yerine un ile kapatıyoruz.Tencerenin kapağını kapatıyoruz.Evin sıcak bir noktasında battaniyeye sarıp, 13-14 saat mayalanmaya bırakıyoruz.Şimdi pişirme süresine geçelim. Mayalanmış ekşimiş enfes tirşiğimizi ocağa alıyoruz.Yüksek ateşte devamlı karıştırarak kaynamasını bekliyoruz.Kaynadıktan sonra tuzunu ekliyoruz.Kaynadıktan sonra altını kısıp en az 3 saat pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN...
"Zehirli bitkiden şifa kaynağına: Tirşik çorbası! Kahramanmaraşlılar ona büyük değer veriyor!" haberi, 20 Şubat 2025 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2025 tarihinde de güncellenmiştir.

YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.