Ramazan'a günler kala: Dondurucu için yaprak sarma hazırlığı! Böyle yapınca pirinci asla kırılmıyor

Ramazan'a günler kala: Dondurucu için yaprak sarma hazırlığı! Böyle yapınca pirinci asla kırılmıyor

Ramazan ayına günler kala mutfaklarda hazırlık telaşı başladı. Özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezi olan yaprak sarma, pratik çözümler arayanlar için dondurucuya hazırlanıyor. İşte uzun süre tazeliğini koruyacak yaprak sarma tarifi ve püf noktaları!

Ramazan ayının bereketi yaklaşırken, mutfaklarda tatlı bir telaş başlıyor. İftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yaprak sarma, özellikle zeytinyağlılar arasında özel bir yere sahip. Ancak Ramazan boyunca her gün mutfakta uzun saatler geçirmek istemeyenler için, şimdiden dondurucuya hazırlık yapmak büyük kolaylık sağlayacaktır. İşte iftar sofralarına pratiklik kazandıracak, dondurucuya uygun yaprak sarma tarifi!

MALZEMELER

Salamura yaprak

İç harcı için:

1 su bardağı pirinç

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 adet kuru soğan

2 çay kaşığı kuru nane

Yarım çay kaşığı karabiber

1,5 çay kaşığı pul biber

Yarım tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1,5 çay kaşığı tuz

1 avuç maydanoz

2 diş sarımsak

Yarım su bardağı sıcak su

zeytinyagli-sarma.webp

YAPILIŞI

Tencereye zeytinyağı, doğranmış soğan ve sarımsağı alıp kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşmeye yaklaşınca biber ve domates salçasını ekleyerek kavurmaya devam edin. Ardından, önceden ıslatılmış pirinç ile pul biber, karabiber, tuz ve kuru naneyi ekleyip karıştırın. Sıcak su ilave edip kapağını kapatarak kaynamaya bırakın. Suyunu çektikten sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyerek dinlendirin.

İç harcı hazırladıktan sonra yaprakları parlak yüzeyi dışta kalacak şekilde serin, mat ve damarlı kısmına harçtan bir kaşık koyup kenarlarını içe doğru katlayarak sıkıca sarın. Tüm harç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Hazırladığınız sarmaları buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına yerleştirerek dondurucuya kaldırın.

Pişirirken çözülmesini beklemeden tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve üzerine limon dilimleri yerleştirin. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alın ve ocaktan almadan önce zeytinyağı ile salçalı suyunu ekleyin. Piştikten sonra sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

"Ramazan'a günler kala: Dondurucu için yaprak sarma hazırlığı! Böyle yapınca pirinci asla kırılmıyor" haberi, 15 Şubat 2025 tarihinde yazılmıştır. 15 Şubat 2025 tarihinde de güncellenmiştir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.