Ramazan sofralarına hafif bir tatlı! Üstelik hem mideyi yormuyor hem de bağışıklığı destekliyor!

Ramazan sofralarına hafif bir tatlı! Üstelik hem mideyi yormuyor hem de bağışıklığı destekliyor!

Ramazan sofralarında ağır şerbetli tatlılara hafif ve sağlıklı bir alternatif arayanlar için ayva tatlısı ideal bir seçenek. Doğal malzemelerle hazırlanan bu lezzet, hem mideyi yormuyor hem de bağışıklığı destekliyor. İşte pratik ve sağlıklı ayva tatlısı tarifi!

Ramazan ayında iftar sofralarında, hem gözlere hem de damaklara hitap eden lezzetler sunulur. Ancak uzun süre aç kalmanın ardından ağır ve şerbetli tatlılar mideyi zorlayabilir. Bu noktada, hafifliği ve lezzetiyle ayva tatlısı ideal bir seçenek oluyor.

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen bu eşsiz tatlı, doğanın sunduğu doğal şekerle tatlandırıldığı için rafine şeker kullanılmadan yapılabilir. Peki, sağlıklı ve lezzetli bir ayva tatlısı nasıl hazırlanır? İşte tarifi:

MALZEMELER

3 adet ayva

3’er yemek kaşığı toz şeker

1 adet çubuk tarçın

10-12 adet karanfil

Yarım su bardağı su

Hazırlık aşamasında ayvaların kararmaması için;

1 adet limon

1 lt kadar su

Servis için;

Kaymak

File antep fıstığı

tencerede-ayva-tatlisi-yemekcom.webp

YAPILIŞI

Ayva tatlısı yapmak için ilk olarak derin bir kaba su ekleyin ve içine limon sıkın. Ayvaları ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın ve kabuklarını soyun. Çıkardığınız çekirdekleri ayrı bir yerde biriktirin, çünkü tatlınıza renk vermek için pişirme sırasında kullanacağız. Hazırladığınız ayvaları limonlu suda bekletin, böylece kararmalarını engellersiniz. Tüm ayvaları bu şekilde hazırladıktan sonra, pişirme kabınıza ayvaların iç kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Ardından tarçın çubuğu, karanfiller ve ayva çekirdeklerini tencereye ekleyin. Her bir ayvanın üzerine bir kahve fincanı toz şeker serpin. Suyu da ekledikten sonra, tencerenin kapağını kapatıp, su kaynayana kadar orta ateşte pişirin. Kaynadıktan sonra ocağın en düşük seviyesinde, kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirmeye devam edin. Ayvalar yumuşayıp renklerini aldıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Tatlıyı servis kabınıza yerleştirip, 3-4 saat soğuması için bekletin. Servis ederken, tatlının üzerine kalan şerbeti dökmeyi unutmayın. Dilerseniz kaymak ve Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.

AFİYET OLSUN..

"Ramazan sofralarına hafif bir tatlı! Üstelik hem mideyi yormuyor hem de bağışıklığı destekliyor!" haberi, 08 Mart 2025 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2025 tarihinde de güncellenmiştir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.