Ramazan pidesi kuyruğunda beklemenize gerek yok! İşte leziz Ramazan pidesi tarifi!

Ramazan pidesi kuyruğunda beklemenize gerek yok! İşte leziz Ramazan pidesi tarifi!

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan sıcacık, mis kokulu pideyi evinizde yapmaya ne dersiniz? Geleneksel taş fırın lezzetini mutfağınıza taşıyacak, yumuşacık iç dokusuyla iştah kabartan bu enfes tarif ile iftar sofralarınızı taçlandırın!

Ramazan denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri, iftar sofralarını taçlandıran o sıcacık ramazan pidesidir. Fırından yeni çıkmış, üstü susam ve çörekotu ile bezelmiş, pamuk gibi yumuşak iç yapısıyla iştah açan bu lezzet, sadece bir ekmek değil, aynı zamanda bir gelenek halini almıştır. Peki, bu nefis ramazan pidesini evde yapmaya ne dersiniz? İşte, mutfağınızı bir taş fırına dönüştürecek ve kokusuyla evinizi saracak harika bir ramazan pidesi tarifi!

MALZEMELER

5 su bardağı un

2,5 su bardağı ılık su

Yarım paket yaş maya (veya 1 paket instant maya)

1,5 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Sos için;

1 yemek kaşığı yoğurt

1 yumurta sarısı

Üzeri için;

Susam

maxresdefault.jpg

YAPILIŞI

İlk olarak, Ramazan pidesi hamuru için uygun bir kaseye ufaladığınız yaş mayanın üzerine şeker ve suyun bir su bardağını ekleyerek karıştırın ve mayanın erimesini bekleyin. Ardından yoğurma kabına unu ve tuzu alıp karıştırın, ortasında bir çukur açın. Bu çukura hazırladığınız mayayı dökün ve geriye kalan 1,5 su bardağı suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamurun yumuşak kıvamda olacağını unutmayın, bu yüzden yoğururken ara ara ellerinizi ıslatın. Hamur toparlanınca üzerini streç filmle kapatın ve temiz bir bezle örtüp yaklaşık 40 dakika mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurun üzerine açın ve un serptiğiniz tezgahta havasını almak için yeniden yoğurun. Hamuru bıçakla iki eşit parçaya bölüp bezeler oluşturun. Bezeleri pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin; kağıt, hamurun tepsiye yapışmasını engelleyecektir. Üzerini tekrar streç filmle kapatıp 20-25 dakika daha mayalandırın. Bu süre zarfında, yoğurdu bir kaseye alıp yumurta sarısını ekleyerek iyice çırpın.

Mayalanan hamurlardan birinin üzerini açın, elinizle hafifçe bastırarak genişletin. Hazırladığınız sosun yarısını hamurun üzerine dökün ve elinizle yayarak hamuru tepsi genişliğinde pide şekline getirin. Pideler pişerken kabaracağı için hamuru ince yapmaya özen gösterin. Orta kısımlarına daha fazla bastırarak inceltin. Hamurun kenarlarına parmak uçlarınızla bastırın ve orta kısmına çizgiler çizin. Pişerken şeklinin bozulmaması için bastırdığınız yerlerden birkaç kez geçin. Son olarak, pidelerin üzerine susam serpin, isterseniz susamsız da yapabilirsiniz. Şekillerini netleştirip, 230°C’de önceden ısıtılmış fırında, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.

Pidelerin yumuşak olması için fırına ısıya dayanıklı bir kapta su koyun. Diğer pideyi de aynı şekilde hazırlayarak pişirin. Fırından çıkan pideleri, temiz bir bezin arasına koyup telin üzerine yerleştirin, böylece altlarının buhar yapmasını engellemiş olursunuz.

AFİYET OLSUN!

"Ramazan pidesi kuyruğunda beklemenize gerek yok! İşte leziz Ramazan pidesi tarifi!" haberi, 04 Mart 2025 tarihinde yazılmıştır. 04 Mart 2025 tarihinde de güncellenmiştir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.