Osmanlı mutfağının efsane lezzeti: Perde pilavı... Yiyenler tarifi için yalvaracak!

Osmanlı mutfağının göz alıcı miraslarından biri olan perde pilavı, lezzeti ve gösterişli sunumuyla sofraları süslüyor. Düğün, iftar ve özel davetlerin vazgeçilmezi olan bu nefis pilav, iç pilavın baharatlı aroması ve tereyağlı hamurun muhteşem uyumuyla damakları şenlendiriyor.
Osmanlı mutfağının en özel tatlarından biri olan perde pilavı, sadece bir yemek değil, aynı zamanda köklü bir gelenektir. Eskiden düğün sofralarında en özel yerini alan bu enfes yemek, bereketin ve aile birliğinin simgesi olarak kabul edilirdi. Tereyağının mis gibi kokusu ve baharatlı iç pilavıyla damakları şenlendiren perde pilavı, usta ellerin dokunuşlarıyla şekillenir ve altın sarısı bir katmanla fırından çıkar. Peki, bu lezzeti evde hazırlamaya ne dersiniz? İşte perde pilavı yapmanın adım adım tarifi…
MALZEMELER
3 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
4.5 su bardağı su ve tavuk suyu karışımı
2 adet tavuk budu
Yarım kahve fincanı kuş üzümü
200 g çiğ badem
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
Karabiber, tuz
Hamuru için:
2 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz
Aldığı kadar un
YAPILIŞI
Perde pilavı yapımına, öncelikle tavuk butlarını haşlayarak başlayın. Tavukları haşladıktan sonra elde ettiğiniz tavuk suyunu kullanarak pilavın yapımına geçebilirsiniz. Tereyağını pilav tenceresinde eritin ve yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri yağda 3-4 dakika kadar kavurun. Haşladığınız tavuk suyundan 2 kase ekleyin ve yarım yemek kaşığı tuz ilave edin, ardından tencerenin kapağını kapatın. Pilav tam pişmeden, hafif diri kalırken ocaktan alın. Didiklediğiniz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilavla karıştırarak iyice harmanlayın.
Hamurun hazırlanışı: Tüm malzemeleri karıştırarak yoğurun. Hamuru ikiye ayırın, bir parçası büyük, bir parçası küçük olmalı. Büyük olanı 3 mm kalınlığında açıp, kabın tabanına yerleştirin ve kenarlarını kapatacak şekilde hamuru yayın. İçine hazırladığınız pilavı koyun. Küçük hamur parçasını da açarak pilavın üzerine kapatın. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında, perde pilavını kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra ters çevirip sıcak olarak servis yapın.
AFİYET OLSUN...
"Osmanlı mutfağının efsane lezzeti: Perde pilavı... Yiyenler tarifi için yalvaracak!" haberi, 06 Mart 2025 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2025 tarihinde de güncellenmiştir.

YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.