İftar sofralarının vazgeçilmezi: Kalburabastı tarifi!

İftar sofralarının vazgeçilmezi: Kalburabastı tarifi!

Ramazan denince akla güllaçtan sonra elbet kalburabastı geliyor. Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan kalburabastıya yanında çayla doyum olmuyor, herkes bayılıyor. Peki, evde kalburabastı tatlısı nasıl yapılır? İşte kalburabastı tarifi…

İftar sofralarına lezzet katacak, hem göze hem de damağa hitap eden bir tatlı arıyorsanız, kalburabastı mükemmel bir tercih. İşte hafif kıyır kıyır hamuru ve tatlı şerbetiyle tam ölçülerle hazırlanmış kalburabastı tarifi.

KALBURABASTI İÇIN GEREKLI MALZEMELER

Hamur İçin:

  • 8 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı un
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 4 damla limon
  • 1 adet yumurta

İç Harcı İçin:

  • 120 gram ceviz içi

Şerbet İçin:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Sunum İçin:

  • 2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi
  • İsteğe bağlı sade dondurma ya da kaymak

kalburabasti-tarifi-1-001.jpg

KALBURABASTI TARİFİ

1. Şerbeti Hazırlayın
Kalburabastının şerbeti için önce şeker ve suyu bir tencerede karıştırarak kaynamaya bırakın. Şeker eriyip karışım kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Ardından şerbeti ocaktan alıp, ılımaya bırakın.

2. Hamuru Hazırlayın
Hamur için tüm malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Tereyağı, yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve karbonat gibi malzemeleri karıştırın. Karbonatın üzerine limon sıkarak köpürmesini sağlayın. Azar azar un ekleyerek, ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğurun. Son olarak irmiği de ekleyip, homojen bir hamur olana kadar yoğurmaya devam edin.

3. Şekil Verin
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerine süzgeçle bastırarak şekil verin. Hamurun ortasına ceviz içini yerleştirip, dikkatlice kapatın. Aynı işlemi tüm hamur bitene kadar uygulayın.

4. Fırında Pişirin
Şekil verdiğiniz kalburabastıları fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

5. Şerbeti Dökün
Fırından çıkan sıcak kalburabastıların üzerine soğuyan şerbeti dökün. Şerbetin iyice çekmesi için tatlınızın biraz dinlenmesini bekleyin.

6. Servis Edin
Kalburabastıyı, üzerine toz Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi serpip, isteğe bağlı olarak kaymak veya sade dondurma ile servis edebilirsiniz.

"İftar sofralarının vazgeçilmezi: Kalburabastı tarifi!" haberi, 08 Mart 2025 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2025 tarihinde de güncellenmiştir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.